Pentru a ne mentine colesterolul in limite normale este bine sa avem o
alimentatie adecvata, saraca in grasimi hidrogenate, dar bogata in grasimi
nesaturate, care sa contina acizi grasi omega 3 si omega 6 in proportie optima
(1/3), din surse vegetale si animale.
O dieta adecvata duce la scaderea colesterolului rau- LDL - cu aproximativ 30
de procente in doar 3-4 saptamani !
- peste gras: somon, ton, cod, ansoa, macrou, hering, scrumbie; pastrav, de 3-4 ori/saptamana
- oua ecologice sau de tara 1 ou/zi, aliment complet care contine substante ce scad colesterolul sanguin; la fel si ouale de prepelita
- fructe si seminte oleaginoase: nuci, migdale, arahide, caju, fistic, alune de padure, seminte de in , de susan, de canepa, de dovleac, de floarea-soarelui (neprajite si nesarate)
- multe legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic: varza alba/rosie/de Bruxelles, broccoli, spanac, telina, ridiche, salata verde, anghinare, urzici, ceapa
- salate asortate, colorate, cu adaos de ulei presat rece masline/din samburi struguri/de in, susan, rapita, canepa, de soia; asezonati-le cu condimente aromate-ghimbir, turmeric, boia, sofran, menta, busuioc, rozmarin
- fructe proaspete si uscate (prune uscate, smochine, stafide)
- alimente ce contin fibre: orz, ovaz, secara, hrisca, quinoa, fasole, linte, mazare, napi, varza, telina, tarate, sfecla, gulie, mango; fulgi de ovaz
- 2-3 catei de usturoi/zi.
- scortisoara: 1/2 lingurita in ceai, iaurt
- consumati 1,5-2 l de apa plata
- consumati ceai (verde, rosu, negru, roiboos, pu-erh), 2-3 cani/zi-sunt deosebit de utile, ne hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele, normalizeaza tensiunea arteriala
- capsule cu ulei de peste ce contin acizi grasi omega-3; doza variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, in general 1-2 g/zi.
- capsule ce contin omega 3, 6, 9 din surse vegetale (ulei din seminte de in, de canepa, de negrilica)
- ulei esential de scortisoara, care ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei
- ceai, tinctura sau capsule de anghinare, afin, frunze de mesteacan, catina, coacaz negru, maces, papadie, paducel, rostopasca, rozmarin, urzica
- extracte de turmeric, ghimbir, gugul, ganoderma
- suc de aloe, de noni
- ulei bio presat la rece din samburi struguri - 5 picaturi de 2 ori/zi.
Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata 0734 410 417
Sursa slide: aici
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu